I dag får du opptil 30 % rabatt på plakater
Når du handler for minst 395kr.
Ting å tenke på når du maler

Ting å tenke på når du maler

En smart og enkel måte til å gi et rom et nytt liv og følelse er å male det igjen. På den ene siden når rommet er ferdig, så vil det se helt nytt ut. Selv om de gamle merkene og andre ting du ikke var fornøyd med forsvinne, på den andre siden så vil du forandre hva som føltes gammelt og kjedelig til nytt og friskt.

1. Bruk ikke farge kort – test ut fargen i stedet!
Hvem har vel ikke gjort den feilen med å bruke farge kort og senere opplevd at fargen på veggen ikke ligner i det hele tatt på fargen du så på farge kortet? Vel, helt ærlig så har vi vel alle hatt den opplevelsen en eller annen gang. Spør heller etter en liten fargeprøve og prøv den ut direkte på veggen som du skal male. På den måten så vil du få et mye mer ærlig resultat og det vil være enklere for deg å ta valget på hvilken farge du ønsker å velge til din vegg.

Jotun color chart

Jotun Color Chart 2021

 

2. Fargen på veggen endres i forskjellige lysforhold
Dette kan være spesielt plagsomt når det kommer til lyse grå farger, f.eks. I det sterke lyset på butikken, så vil denne lyse grå fargen se balansert ut og kanskje som den har litt gult i seg, mens hjemme så vil denne fargen enten få et blåskjær i seg eller lilla, avhengig av lyset i rommet.  Veggfargen i et rom i en skyggefull del av hjemmet ditt kan oppfattes ganske annerledes sammenlignet med samme farge på veggen i et rom i en solfylt del av boligen. Det kan også endre seg med tiden på dagen fra solrik morgen til lun kveld. Prøv derfor et skikkelig område på veggen og studer skiftene i løpet av dagen og på forskjellige vegger i samme rom for å være helt sikker på at du velger riktig nyanse.

3. Planlegg det store bilde
Ikke glem at dine nylige malte vegger må passe sammen med møblene og resten av rommet ditt. Kommer dine gamle ting til å passe til din nye vegg farge, eller tenker du på å kjøpe nye møbler enda? Om du planlegger å beholde dine gamle møbler, tenker du på å kombinere med nye farger eller kanskje forandre noen av møblene. Og ikke glem gulvet!

4. Bli inspirert
En god måte å få en klar ide om hva sluttresultatet blir når du maler på nytt, er å starte med inspirasjonsbilder. Finn ut hva andre har gjort, hvordan de gikk frem og lagre fine bilder av resultater du liker. Pinterest kan være en stor inspirasjonskilde hvor du raskt og enkelt kan søke etter det du leter etter. Hvis du leter etter instruksjonsvideoer eller har spørsmål om materialer og utstyr, er YouTube den beste kilden hvor du kan se videoer og få tips om hvordan andre har gått frem for å gjøre noe.

5. Møbler for øyeblikket eller for over tid?
Male på nytt kan være en Ganske så krevende prosess om rommet er stort. På den ene siden så tar det tid å faktisk male, avhengig av hvordan tilstand rommet er i, det tar ofte flere strøk. Men ikke glem at du også enten må dekke over møblene eller flytte de ut. Det koster også penger, maling er ikke gratis.

6. Kvalitet over mengde
Joda, du kan gå til lavprisbutikken og kjøpe store mengder billig maling, men kvaliteten er ofte nest best. Velg kvalitet etter bruksområde. Skal du male taket eller veggene i garasjen raskt vil en billigere maling klare seg fint, men skal du male tak og vegger innendørs anbefaler vi å velge en kvalitetsmaling som holder over tid for å unngå slitasje og rifter, ruhet og sprekker. Med maling som har for lav kvalitet, risikerer du å måtte gjøre om arbeidet og male flere ganger, noe som kan ende opp med å bli mye dyrere enn å velge kvalitetsmaling fra starten av. Spør gjerne i malingsbutikken, men ikke velg basert på lav pris – velg maling ut fra kvalitet og bruksområder!

7. Skriv ned og lagre dine fargekoder
Nesten alle fargene du kjøper i dag er ødelagte, noe som betyr at de blandes med en annen farge for å gi en varmere eller kjøligere nyanse. Fargekoder med suffikset -Y har en varm nyanse mens fargekoder med suffikset -N har en nøytral nyanse som tenderer mot den kalde siden. Dette er viktig å huske på når du skal velge maling til dine rom, men også hvis du skal bestille flere eller ønsker å legge inn mer maling på et senere tidspunkt. Et godt tips er å ta et bilde av etiketten med fargekoden som står på boksen og om mulig lagre malingsboksen til et senere tidspunkt. 

8. Mal overflatene
Om du ønsker å sikre at du får en glatt og vakker overflate når du maler, ta hensyn til underlaget. Ofte så er det merker, små skader, spikerhull eller hull etter skruer, eller annen ujevnhet på overflaten. Sand ned og fyll inn hulene. Etter du har fylt inn hullene og det har tørket sand ned overflaten igjen for en glatt overflate.

9. Matt eller glans
Malingens glans blir normalt gitt på en skala fra 1 til 100. Lave nummer er matt og høye numre er glans. En litt mattere maling er vanligvis foretrukket ved maling av tak og vegger mens glans er foretrukket for kjøkken og bad da en maling med glans er enklere å vaske av. Når du maler vegger i stue og soverom så er nr 7 et vanlig glanstall.

10. Bruk en god børste eller rulle
For at malingen skal gå raskt og jevnt, og gi deg det beste resultatet, så er det viktig at du bruker det rette utstyret. Den rette typen av børsten og rullen vil hjelpe deg til å få jobben til å gå raskt og gi et flott ende resultat. Børster av dårlig kvalitet vil derimot gjøre jobben mer vanskelig, det vil gi deg et ujevnt resultat og kanskje til og med legge igjen hår fra børsten i malingen. Spør på butikken hvilken type utstyr som du bør bruke for hva du ønsker å male.

11. Strek deg etter perfeksjon
Det å male på nytt kan høres ut som en enkel prosess i begynnelsen, men etter en stund kan det bli et tungt ork. Men nøy deg aldri med noe mindre enn perfekt! Du vil ikke angre. Det er lettere å være grundig og gjøre det riktig fra starten enn å gjøre det på nytt. Vær derfor veldig nøye i ditt valg av farge og testmaling grundig og la prosessen med å velge farge synke inn og ta sin tid. Eksperimenter, se i forskjellige lysforhold og tillat deg selv å behandle det. Når arbeidet er i gang, pass også på å ikke male for raskt eller slurvete. Hvis det kreves to eller tre slag, ikke mal en gang for lite når du først har startet. Husk også å male vått-i-vått og male fra den ene siden over til den andre. Ikke begynn å male fra to forskjellige retninger samtidig, har du flere vegger å male, ta en vegg om gangen. Hvis du oppdager i etterkant at du har gjort et rot fordi du prøvde å skynde deg gjennom prosessen, vil du aldri bli helt fornøyd.

Lykke til!